Energi

Qorlortorsuaq vandkraftværk

Grønlands Selvstyre har til formål at erstatte fossile brændstoffer med vedvarende energi, og fokus har været på vandkraftprojekter.

Aktiveret flow er 2x 4,2 kubikmeter i sekundet.

Qorlortorsuaq vandkraftværket er en vigtig del af en række planlagte vandkraftprojekter i Grønland. Qorlortorsuaq-vandprojektet, som er beliggende i Sydgrønland, blev vundet som en samlet byggekontrakt mellem Pihl/Ístak, Yit og Landsvirkjun.

Projektet udnytter vand fra en naturlig sø med et gennemsnitligt tilløb på 3,9 m3/s. En betondæmning, 8 m høj og 900 m lang, hæver søens vandstand fra 120,5 m til 128 m over havets overflade. Vand ledes fra indsugningsstrukturen gennem en 225 m lang indsugningstunnel og 350 m lange stålnedløbsrør til to 3,8 MW Francis-motorer på en lodret akse, placeret i et udendørs kraftværk.

Stationshuset har en brokran, en reservedieselmotor, et maskinværksted, et kontrolrum, kogefaciliteter og fuldt udstyret overnatning til 4 personer.

Den elektricitet, der produceres af kraftværket, forsyner de nærliggende byer Qaqortoq og Narsaq (i alt omkring 5.500 indbyggere) med elektricitet, og erstatter dieselgeneratorer, og gør dermed byen uafhængig af importeret brændstof.

Verkís eksperter gennemførte en byggepladsvurdering og forundersøgelse, EPC-budgivning, udbudsdesign for underleverandører, deldesign af alle strukturelle dele af kraftværket, deldesign og/gennemgang af elektrisk og mekanisk design, samt vurderinger og idriftsættelse af strømmen plante.

Teknisk information

Lokation:

Grønland

Størrelse:

2x 3,8 MW og 27,5 kWh om året

Projekt periode:

2003 – 2007  

Verdensmål